ZVEZA SLOVENSKIH ČASTNIKOV

OBMOČNO ZDRUŽENJE MARIBOR

14. URJENJE IN DRUŽENJE ČLANSTVA IN PRISTAŠEV ENOTE OZSČ MARIBOR – SLIVNICA 2011

14. URJENJE IN DRUŽENJE ČLANSTVA IN PRISTAŠEV

ENOTE OZSČ MARIBOR – SLIVNICA 2011

Za osvežitev spomina, pri tolikih urjenjih in družabnih srečanjih članstva in pristašev naše enote naj spomnim, da smo začenši z letom 1998 pa do vključno 2007 te aktivnosti izvajali pri bivšem lovskem  domu Rače ali kar v Rački jami, od leta 2008 , torej že četrtič zapovrstjo pa se slednje odvijajo pri brunarici AMD Orehova vas, na čudovitem področju svetovno poznane motokros proge v Radizelu.

Tako je bilo tudi v soboto, 28. maja letos. Vremenske razmere nam tokrat niso šle na roko, toda trdna volja velike večine vabljenih članov in pristašev enote je prevagala. Tudi večina častnih gostov je prišla, med njimi Janez Šifrar, predsednik KO ZB za vrednote NOB Hoče – Slivnica, Jože Škof, predsednik OZSČ Maribor, Mišo Frajzman, član predsedstva OZSČ Maribor, Marijan Frangež, predsednik enote OZSČ Maribor – Hoče in predstavnik SD Franc Lešnik – Vuk iz Hotinje vasi, Boštjan Gril. Svoj izostanek je  opravičil  Jože Merkuš, župan občine Hoče – Slivnica. Za dopoldansko okrepitev je z okusno želodčkovo juho in kavico poskrbela urna ekipa Gostilne Lobnik.

Dež je proti deveti nekoliko pojenjal, še sonce se je poigravalo z oblaki. Izkoristiti je trenutek, smo sklenili.

Ob 9.30 uri smo pričeli z urjenjem. Streljanje s serijsko zračno puško je na treh strelnih mestih, ob pomoči posameznih častnikov in podčastnikov enote, vodil Boštjan Gril. Urjenje v metu šolske bombe na cilj – približevanje zakoličeni zastavici, je ob pomoči častnika enote, vodil Mišo Frajzman, član predsedstva in praporščak OZSČ Maribor. Urjenje je potekalo disciplinirano, ažurno in kar je vselej najpomembnejše – varno! Tekmovanje je potekalo le v posamični konkurenci, tako pri čanih, kakor pri članicah.

Rezultati:

Člani - posamično

Serijska ZP (od 100)

Mesto

Prejemnik pokala

Janko Lah, ES

82 krogov

1.

è Janko Lah, ES

Igor Pahor, EM

81 - // -

2.

 

Marjan Frangež, EH

81 - // -

3.

 

Članice - posamično

Serijska ZP (od 100)

Mesto

 

Maja Pahor, EM

78 krogov

1.

 

Slavica Bratuša, ES

73 - // -

2.

 

Nina Novak, ES

62 - // -

3

 

Člani - posamično

Pribl. šb/c (d =5m/3 meti

Mesto

Prejemnik pokala

Branko Karba, ES

0,58 m

1.

è Branko Karba, ES

Franc Rižnar, ES

0,67 -//-

2.

 

Drago Sentič, ES

0,77 -//-

3.

 

Članice - posamično

Pribl. šb/c (d =5m/3 meti

Mesto

 

Sonja Gregorc, ES

1,76 m

1.

 

Irena Novak, ES

1,77 -//-

2.

 

Marija Koprek, ES

1,82 -//-

3.

 

Po končanem tekmovalnem delu in kratkem pozdravnem nagovoru sta predsednik enote Slivnica in predsednik OZSČ Maribor najboljšim podelila priznanja in pokala.

Aplavzi so bili bučni. In ponovno je naš Franček - muzikant s harmoniko oznanil pričetek druženja. Ničesar ni manjkalo. Tudi pesmi in plesa ne. Nekako ob 16. uri smo zaključili vselej prijetno aktivnost, ki jo bomo gojili še naprej. Hvala gostitelju AMD Orehova vas, hvala ekipi Gostilne Lobnik in SD Franc Lešnik – Vuk iz Hotinje vasi. Prošnjo za maj 2012 že pišem.

Bruno Kremavc, predsednik enote Slivnica

.

POHOD, KI NAS KREPI

Priprave za organizacijo in izvedbo 3. pohoda častnikov, podčastnikov, njihovih najbližjih in pristašev enot OZSČ Maribor – Slivnice in Hoč ter predstavnikov – predsednikov ostalih enot združenja,  so se začele hitro, takoj po obeh letnih konferencah enot. Oba predsednika, Marijan Frangež in jaz, Bruno Kremavc, sva takoj navezala stike z vodstvom PD Skalca Hoče  - Slivnica, SD Franc Lešnik – Vuk iz Hotinje vasi, predsedstvom OZSČ Maribor, kasneje še z DU Slivnica in svetom KS Slivnica ter dogovorila osnovne zamisli in potrebe za že tradicionalni pohod, ki se izvaja v okviru občinskega praznika. O osnovnem dogovoru s sodelujočimi, tudi načrtom in časovnico pohoda, sva pisno obvestila predstavnike občine Hoče – Slivnica. Se ve, tudi župana, ki je bil pred tremi leti prvi pobudnik, da se ta pohod vključi v aktivnosti ob občinskem prazniku občine Hoče – Slivnica. Za dan pohoda je bila določena in potrjena sobota,  dne 17. septembra 2011. Ne glede na dejstvo, da pohod izvedemo tudi ob slabem vremenu, smo si vsi želeli, da bo vreme prijazno. In zgodilo se je tako. Do 9. ure smo se vsi zbrali v brunarici DU Slivnica, kjer smo bili pogoščeni z okusno kavico in še s čem. V imenu obeh enot iz naše občine sem pozdravil pohodnike in zbrane goste ter se zahvalil za pomoč in podporo, ki nam je bila nudena s strani že omenjenih sodelujočih društev in občine. Vodja pohoda, predstavnik PD Skalce Hoče – Slivnica, Vlado Meglič, nam je dal zadnje napotke in krenili smo po začrtani poti. Kapo dol, med nami so bili tudi mnogo starejši oziroma starejše, a so zmogli oziroma zmogle skoraj do konca pohoda. Poskrbeli smo, da so malo pred vmesnim ciljem - koto 550/vrhom Brde, v spremstvu vzdržljivejšega pohodnika  krenili proti kraju urjenja in druženja – na travnik kmetije Rec. Tudi ostali smo kmalu prišli za njimi. Zadolžene ekipe za pripravo urjenja v streljanju s serijsko zračno puško in metom šolske bombe na cilj so že vse pripravile. Še enkrat sem preveril število vseh udeležencev, tako pohodnikov, kakor  zadolženih za pripravo urjenj in goste, bilo nas je 35. Vključno s predsednikom OZSČ Maribor, Jožefom Škofom, ki je, kot vselej, prišel med nas, nas pozdravil, izrazil zadovoljstvo s sodelovanjem enot z občino in ostalimi društvi ter nam na kratko predstavil naloge, ki so še pred nami do konca leta. Izrazil je željo, da bi naslednje leto pohod bil podoben prvemu, ko so se ga udeležili tudi pohodniki – častniki, podčastmiki in njihovi najbližji iz drugih območnih združenj v Sloveniji.

Letošnji zmagovalci in prejemniki pokalov izvedenih urjenj so :

Serijska zračna puška – posamično: è Jože Žuraj, enota Slivnica, 37 krogov od 50 možnih;

Serijska zračna puška – ekipno è Ekipa Slivnica II. è 86 krogov od 150 možnih

( J. Žuraj, L. Lederer, F. Rižnar);

Met šolske bombe/cilj > center oddaljen 25 m è Slavko Habjanič, 17 tč od 30 možnih;

Sledilo je nepozabno druženje. Zvok harmonike našega muzikanta Frančeka in ubrani glasovi naših pevcev  so dali piko na i. Poskrbeli smo za čistočo okolja in po skupinah krenili na točko, kjer smo parkirali naše konjičke. Bil je lep pohod. In že nas čakajo druge aktivnosti vključene v program občinskega praznika. Gremo naprej!

Bruno Kremavc, predsednik enote Slivnica