ZVEZA SLOVENSKIH ČASTNIKOV

OBMOČNO ZDRUŽENJE MARIBOR

TRADICIONALNO MAJSKO NOGOMETNO SREČANJE VGM 2011

Lanskoletni izpad majske tekme med ekipama MORS in OZSČ Mb smo oboji nekako preboleli. Priznati pa moramo, da nam ni bilo lahko. Morebiti je prav večja želja po nadaljevanju že tradicionalne tekme, ki jo zaigramo v okviru obeležitve pekrskih dogodkov, botrovala dobri pripravi letošnje tekme. Vodstvo OZSČ Maribor je z dopisom dr Ljubici Jelušič, ministrici za obrambo RS, zaprosilo za tekmo z ekipo MO RS-a na zelenici v Vojašnici generala Maistra, v soboto, 22.05.2010. Odgovor je bil hiter in vzpodbuden. Priprave za zagotovitev in izvedbo tekme so brž stekle. 72. br SV je tudi tokrat opravila levji delež priprav. Ostali vključeni smo dodali le še piko na i. Slišati je bilo, da se oba selektorja ekip trudita zagotoviti ekipo, ki bi jo spoštovali tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. Kakorkoli, nekaj se je dogajalo, v mrzlici pred tekmo je bilo to čutiti še na dan odprtih vrat VGM.

Čeprav je dopoldne kazalo, da nas bo tudi na tekmi, predvideni za 14. uro, spremljal dež, se to v veselje večine k sreči ni zgodilo. Četrt ure pred tekmo, se ve, še posebej pred takšnim derbijem, se je nujno dobro ogreti. Tudi sodnik mlajše generacije se je pridružil.

Po prijateljskih pozdravih igralcev obeh ekip je predsednik ZSČ, polk. Miha Butara, v imenu ekipe OZSČ Mariorb načelniku GŠ SV gen. maj. Alojzu ŠTEINERJ-u podaril kompleten vijoličasti dres s št. 9. Le-tega si je s svojo prodornostjo in učinkovitostjo na dosedanjih tekmah slednji tudi zaslužil. Svečano, s posebnim začetnim udarcem v znaku miru, je polk. Butara, do te tekme tudi igralec in kapetan ekipe OZSČ Marbior, tekmo tudi uradno odprl.Ekipa MO RS-a  je nastopila v zelenih, častniška pa v vijoličastih dresih. Nekdo iz starejše generacije bi dejal – »simbolika na Olimpijo in Maribor«.

MORS se je predstavil s sledečo zasedbo: SVETIČIČ (1), ZAVRŠNIK (13), ROMIH (3), MAUKO (10), ARKO (5), TKAVC (9), ŠTEINER (11), MAHMUTOVIČ (4), MAJCEN (7), KOREN (16), JURČAN (15) in POLJŠAK (17);

Komb. ekipo OZSČ Mb so zastopali: KREMAVC (1),  KOČEVAR (2), FRANGEŽ (6), ČEH, kap. (10), KRAJNC (3),  FIŠER (7), VIŠNAR (4),  EMERŠIČ (5) in ČRNKO (11);

Tekma se je končno pričela. Ekipa MO RS-a je silovito pritisnila. Obramba častnikov, vključno z vratarjem, je krčevito odbijala napade. Tu in tam so v nasprotnem napadu tudi zapretili. Po približno 15 minutah, še vedno stopnjevanega pritiska  dobro uigrane ekipe MO RS – a, je vendarle počilo. Po uspešni akciji  celotnega napada je TKAVC  zadel za 1:0. Le nekaj minut za tem tudi veselje častnikov. V kazenskem prostoru zelenih je nekdo »oložil enega častniških napadalcev in sodnik je brž pokazal na belo točko. EMERŠIČ je rutinirano izvedel kazenski strel in izenačil rezultat na  1:1. Komentator tekme Martin BENKO, obenem tudi novo izvoljeni podpredsednik OZSČ Maribor, je bil od veselja skoraj ob glas. Toda zadovoljstvo častniške ekipe je kmalu pošlo.

Spretni KOREN je s strelom iz bližine ekipo zelenih ponovno popeljal v vodstvo – 2:1.

»Koliko še je do polčasa?«, je marsikdo od nas pomislil. Žvižg nevidnega, torej odličnega sodnika Reneja TURK-a, nas je odrešil nadaljnjih muk, nekateri so že zares dihali na škrge. Toda bodimo pošteni, dobro in hrabro so se borili, četudi le za žogo. Kratek počitek in nekaj požirkov potrebne tekočine nam je godil . Toda ples na zelenici se je kmalu pričel. Postalo je nekoliko soparno.  Zeleni so na začudenje nekoliko popustili. Nasprotno pa so častniki to izkoristili v svoje dobro. Odlični EMERŠIČ je izkoristil neodločnost branilcev in zavrnjeno žogo preusmeril za hrbet SVETIČIČ-a, ki se je vdrugem polčasu kar nekajkrat izkazal. Bolj se je tekma bližala h kraju, toliko bolj so pešale moči častniške ekipe, ki ni imela zadovoljive rezerve. To pa gre predvsem na mojo dušo. Dva igralca, vratar POLANEC in levi branilec ADEMOVIČ ta dan nista uspela priti na prizorišče. Eden opravičeno, drugi je zaigral karto za naslednje tekme. Zeleni so ponovno stisnili obroč pred častniškim golom, borili smo se z zadnjimi močmi. Nekaj minut pred koncem se je vendarle zgodilo. Še drugič na tekmi je v polno  zadel srednji napadalec TKAVC. Kljub zadetku in zaostanku si je ekipa vijoličastih prizadevala rezultat izenačiti. ČRNKO je s silovitim udarcem oplazil prečko,  še je brlelo upanje. Minuto pred koncem sem se odločil še jaz, po hokejsko sem zapustil vrata in stekel v napad, da morebiti le izenačimo. A glej ga zlomka, nekdo od zelenih je prestregel žogo, ki je odskakovala na robu njihovega kazenskega prostora in jo sredini igrišča mojstrsko podal do hitrega ARKA. Slednji  je žogo le še podaljšal v prazen gol in veselje zelenih se je pričelo.

Tekma se je končala z rezultatom 4:2 (2:1) za ekipo MORS-a. Čestitamo!

Takoj po tekmi je predsednik ZSČ, polk. Miha BUTARA, vsem udeležencem tekme in organizatorjem le –te, podelil spominske medalje. Druženje vseh vključenih se je nadaljevalo v jedilnici VGM. Tudi današnji zmagovalci so bili prepričani, da je bila ta tekma od vseh dosedanjih najbolj kakovostna.

Prihodnje leto v maju nas čaka jubilejna, peta tekma, ob častitljivi 20. obletnici pekrskih dogodkov.

Bruno KREMAVC, selektor ekipe OZSČ Maribor